Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/lepaizdrava/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2758

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/lepaizdrava/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2762

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/lepaizdrava/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3689
Kako da ostanete lepi i zdravi – Lepa i zdrava
Take a fresh look at your lifestyle.

Kako da ostanete lepi i zdravi

0 91

Svako od nas drugačije sagledava zdravlje i prema njemu se odnosi na sebi svojstven način, koji je usvojio od okoline u kojoj je odrastao. Da li je to dobro ili nije, sazna se posle izvesnog vremena, obično kada se pojave zdrastveni problemi.

Svetska zdravstvena organizacija zdravlje je definisala kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i onesposobljenosti. Postoje i druge definicije koje opisuju zdravlje ali se sve uglavnom svode na fizičke, mentalne, emocionalne i socijalne aspekte zdravlje.

Biti zdrav podrazumeva dobro fizičko, psihičko i socijalno stanje, pod kojim je obuhvaćen dobar nutritivni status, imunološki sistem, fizička kondicija, emocionalna stabilnost, odgovarajuća znanja i pristup zdravlju, uspešno savladavanje stresnih situacija. Ovakav međusobni uticaj zdrastvenih potencijala utiče na zdrastvenu ravnotežu, međutim usled dejstva različitih faktora ona može biti narušena i dovesti do pojave bolesti.

Svojim ponašanjem i odnosom prema zdravlju zavisi i kvalitet vašeg života. Stoga, poželjno je da smanjite ili izbacite zdrastvene rizike koji ugrožavaju i narušavaju vašu zdrastvenu ravnotežu i u skladu sa vašim mogućnostima i sposobnostima se posvetite vašem zdravlju.

Danas, zdravlje individue najviše ugrožavaju preobilna i nedeakvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, stresne situacije, zagađena životna sredine i loše navike. Kako bi poboljšali naše zdravlje, potrebno je da budete aktivni u svim njenim aspektima.

  • Pravilna ishrana je osnovni faktor i preduslov zdravog života, s toga je organizmu potrebno obezbediti sve hranljive materije koje su neophodne za pravilan rast i razvoj u razvojnom dobu, a optimalno funkcionisanje u kasnijem životnom dobu. Pored pravilnog načina ishrane, bitnu ulogu ima i hidratacija, zato ne zaboravite da unosite dovoljnu količinu tečnosti, pre svega vode.
  • Fizička aktivnost jedan je od uslova za očuvanje zdravlja i normalnog funkcionisanja organizma u celini. Fizička aktivnost može da bude rekreativna ili profesionalna, a za sve one koji u svom rasporedu dnevnih aktivnosti nemaju vremena za bavljenje nekom fizičkom aktivnošću postoji program vežbi koji traje samo jedan minut. Svako od nas može da izdvoji jedan minut kako bi poboljšao svoje zdravlje.
  • Pobrinite se da imate kvalitetan san. Odmor je od izuzetne važnosti, ne samo po zdravlje već i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Nedostatak sna dovodi do niže koncentracije, a može uticati i na smanjeni radni kapacitet, smanjenu efikasnost, narušavanje mentalnog zdravlja, kao i prouzrokovanju drugih zdrastvenih problema.
  • U današnje vreme, nekako smo ispustili ili smo nedovoljno posvećeni našem psihičkom zdravlju. U oblasti mentalnog zdravlja najviše pažnje posvećuje se stresu i psihološkim traumama, ali je neosporna činjenica da na naše mentalno zdravlje utiču brojni činioci koji ga narušavaju i dovode do različitih oblika psiholoških poremećaja. Zato je potrebno više pažnje posvetiti prevenciji mentalnog zdravlja kao i radu na održavanju psihološkog blagostanja.

Na ovaj način formirate put ka dobrom zdravlju, postizanju osećaja opšteg zadovoljstva, sigurnosti i samopouzdanja, koje na kraju rezultira uspehom u svim ostalim oblastima vašeg života.

Budite svesni da ukoliko ne investirate u svoje zdravlje, kroz prevenciju, organizam će vam godinama davati najbolje što može, crpeti iz svih svojih izvora snagu, ali će onda u jednom trenutko usporiti, izgubiti energiju, pokretljivost, bolovati… tražiće vašu pažnju. Tada, investicija u vaše zdravlje biće mnogo skuplja, nego da ste radili na prevenciji.

 

Anita Kovačić Popović