Take a fresh look at your lifestyle.

Kako se naša psiha brani

0 136

Mehanizmi odbrane su postupci kojima se čovekovo ja-ego brani od spoljašnjih opasnosti i od sopstvenih neprihvatljivih želja.

Mehanizmi odbrane, po Frojdu;

  1. Potiskivanje- nesvesna radnja, potiskujemo neprijatne i traumatične događaje iz mozga, iz sećanja. Npr. žena je zaboravila sve što je bilo vezano za rak koji je pobedila, ali se zato sećala svih drugih dešavanja koja su se desila za vreme tog perioda, poput delimične amnezije
  2. Racionalizacija je kada osoba pokušava da pronađe prihvatljivije i opravdanije razloge svog ponašanja- ovo je nesvesna radnja i osoba u ta opravdanja stvarno veruje, poput frustracione amnezije, ali ću to objasniti u nekom drugom tekstu. Primer- učenik je dobio lošu ocenu i za to krivi profesora, jer ga navodno professor mrzi, a ne smatra da je on sam kriv što nije učio dovoljno.
  3. Identifikacija- kada se osećanje ličnog neuspeha može ublažiti identifikovanjem sa nekom drugom osobom. Najčešći primer je identifikacija sa agresorom, iliti Stokholmski sindrom: sin koji se oseća ugroženim od strane oca, bilo to fizički ili psihički, počinje da poprima njegove karakterne crte i postaje mu sličniji, jer ima više šansi da stekne njegovo odobravanje i naklonost. U nesvesnom delu sopstvene ličnosti, sin smatra da ga to čini manje ugroženim i da je moćniji ako se ponašao kao onaj od koga mu preti opasnost. Takože, primer za to sui neuspešni roditelji, koji se često identifikuju sa svojom decom i smatraju da su neuspesi njihove dece takođe i njihovi neuspesi.
  4. Projekcija, rekla bih i najčešći mehanizam odbrane, lako uočljiv u svakodnevnoj neasertivnoj međuljudskoj komunikaciji. Podrazumeva pripisivanje sopstvenih, ali duboko skrivenih potisnutih želja i ideja. Primer: žena u godinama, koja još uvek želi da bude privlačna, ali to sebi svesno neće nikada priznati, ponekad uobražava da je muškarci progone.
  5. Reakciona formacija- nezadovoljni sadržaj se potiskuje i izgražuje ponašanje sasvm drugačije od potisnutog. Primer- osoba mrzi svog šefa, ali vremenom kad ga sretne na hodniku počne da mu se nesvesno i izveštačeno smeška.
  6. Regresija- vraćanje u prošlost i spuštanje na jedan primitivan način ponašanja, karakterističan za infantilniji, raniji i detinjasti uzrast. Npr- dete koje je dobilo mlađeg brata ili sestru počinje da se mazi i prenemaže, da bi privuklo pažnju svojih roditelja, kao i da oponaša pokrete i govor tog mlađeg člana porodice.
  7. Negiranje je odbrana od spoljašnjeg ugrožavanja, odbacivanja, opasnosti, nepriznavanje ozbiljnih situacija. Primer je neželjena trudnoća i ponašanje kao da to nije istina, ili kad dete ne može da poveruje u smrtnost nekog od roditelja.
  8. Sublimacija-transformisanje energije neprihvatljivih nagona u prefinjene i soijalno prihvatljive motive. Npr. izrazita agresivnost može se sublimirati u sportski i takmičarski duh, ili kada žena ne može da ima sopstvenu decu, bavi se radom sa decom, kao vaspitačica ili dadilja.

Ako kod sebe ili dragih i bliskih osoba uočite mehanizme odbrane, pokušajte da porazovarate s njima, razgovor često ume da ima lekovito dejstvo. Pokušajte da ih razumete i da im pomognete, kao i da im pomognete da sami sebe razumeju i razumeju uzroke nastanka mehanizama odbrane.

 

Aleksandra Stojanović

Master komunikolog (PR)